úterý 21. června 2011

S poctivostí nejdřív pojdeš..

.. A je to tak. Člověk se může snažit sebevíc dělat věci poctivě, ale nakonec stejně zjistí, že když nejde o život, tak jde o víteco. O škole to platí 100%. Nejde-li vám o červený diplom, pak není co řešit. Zkouška je sice od slovesa zkusit, ale řekněme si narovinu, stres a nedostatek času na klidu opravdu nepřidá a nejjednodušší varianta, jak sfouknout nadcházející zkoušku je vyrobit si malýho pomocníka.

Obecně platí, že čím větší tahák, tím lepší. Kantoři spíš hledají různě mrňavý papírky s napsanými vzorečky, pojmy atd. Ovšem existuje celá řada taháků, od těch největších až po úplně malinkatý. Podělím se s vámi o vlastní zkušenost, co se taháků týká.

1. co největší
Použití u písemek, kde můžete mít vlastní papíry. Zvláště se hodí na matematiku, fyziku a chemii, prostě na předměty, u kterých musíte zvládat vzorečky nebo početní postupy. Vtip spočívá v napsání potřebných vztahů velmi slabě na jeden z papírů a ten mít zastrčený někde mezi ostatními papíry. Dávejte si však majzla, aby vám ty papíry nikdo nekontroloval.

2. akorát do ruky
Tady existuje nepřeberný množství forem a druhů taháků, ať už je to jen x-krát přeložený čtvereček nebo harmonika. Mně se osvědčil jeden typ, kterej mě ještě na základce naučil táta: vezmete pásku do pokladny (xy metrů dlouhá, 6-8cm široká role, dostupná snad v každým papírnictví), nahoře vynecháte asi 10-15 cm místa a pak píšete. Výhodou je, že můžete popsat třeba dva metry toho papíru, ale nakonec se to pořád vejde do ruky. Chcete vědět, jak? Čtěte dál. Když máte napsané vše, co potřebujete, opět na konci vynechte asi 15 čísel volného místa a pásku odstřihněte. Potom začněte ten pruh papíru odshora smotávat směrem od sebe, vzikne vám tak rolička, u které máte popsanou stranu stále před sebou. Když dorolujete si tak do dvou třetin papíru, nějak šikovně si tu první roličku podržte a stejným způsobem začněte namotávat druhý konec papíru, takže ve finále by vám měl vyjít navíjecí mechanismus, asi jako u magneťáku. Nakonec vezmete dvě malý gumičky a na krajích roličky to převážete, aby se vám to nerozjelo. Chce to trochu praxe, ale výsledek stojí za to :) Když už nic, tak je to skvělá hračka :)

3. moderní technologie
Nemluvím teď o superbrýlích, jaký se vyskytovaly ve filmu Mission Impossible, kde se vám před očima přehrál film nebo cokoliv jinýho. Stačí vám trochu novější mobil s větším displejem a ještě líp, umí-li číst pdf. Při zkoušce pak není nic lehčího, než si najít potřebný obsah a přečíst. Jistou výhodou jsou dotykáče, není slyšet cvakání tlačítek.

Na závěr jedna myšlenka - nikoho nezajímá, jak jste tu zkoušku udělali, ale hlavně, že ji máte splněnou. Proto neřešte, udělali jste-li zkoušku poctivě a nebo podvodem. Na to se vás nikdo ptát nebude. A když to nikomu neprozradíte, tak budete za největšího kinga v okolí. Otázkou je, jak se s tím sami vypořádáte..

1 komentář:

  1. ad 1: nejlepší je, když test hlídá někdo jiný, než zkouší, pak skvěle funguje i věta: "My můžeme mít vzorečky napsaný." (úspěšně několikrát vyzkoušeno, paradoxně nejlépe funguje na matice - a když to neklapne, pořád můžeš říct: "Pardon, to jsem nevěděl.", a tahák schovat.
    ad 2: když malý, tak je to chce mít dokonale promyšlený a nepsat si tam každou hovadinu. Na gymplu sem měl úžasnej tahák, kde v cca 10 vzorcích byla schovaná celá mechanika, tady sem měl na ORG asi 7 vykonstruovaných vět, kde byly popsány všechny mechanismy.
    ad 3: PDF / PPT reader v tatrance je libová věc. A pro labužníky, kteří nemají kalkulačku a musí používat mobil je to i konkurenční výhoda ;-). Ale hlavně, hodí se i foťák (pro kámoše), a snad nejdůležitější jsou internety v čele se strýčkem Gůglem a tetou Wiki. Co ti už za mě napsali věcí..;-)
    ad závěr: takovýhle věci Ti totálně oddělají svědomí (drobní čórkaři jistě potvrdí) / pořád platí: "Ale na to se vy*er, Ivánku, důležitý jsou body a jedno jak."
    FYI tohle všechno se dá ladit, i když o ty červený desky stojíš..;-)

    OdpovědětVymazat