středa 26. ledna 2011

Mafiáni, farmáři a podobná havěť

Dvě asi nejrozšířenější hry na celém Facebooku, obě z dílny Zynga. O čem je řeč? Mafia Wars a člen xVille rodiny - FarmVille. Jasně, na celém Facebooku parazitují i další hry, například CaféWorld, různá akvárka a já nevím, co ještě. Nechci tu rozebírat všechny hry, jen mě napadlo se zamyslet nad výše uvedenými.

Co ty hry spojuje? Obě vypadají naprosto nevinně, ale opak je pravdou. Jak jednou zasadíte políčko, těžko se přestává. U "farmy" to platí 100%. Člověk zaseje třeba jahody a za pár minut až hodin se musí přihlásit znovu, protože milé jahůdky mezitím dozrály a je třeba je sklidit. Když tak neuděláte, jahůdky vám půjdou do kopru a vy nejen, že za sklizeň nedostanete ani korunu (za co taky, žejo, když to všechno shnilo), ale ještě vycálujete 15 penízků za to, že si políčko znovu zoráte a další penízky za vysazení nové várky jahůdek. A kruh se uzavírá - zase musíte přijít za nějaký čas a sklidit.. Vydělávat začnete až ve chvíli, kdy budete mít dostatek XP (experience points) a budete si dávat majzla, abyste stíhali sklízet. Jinak na tom tvrdě proděláte.

Mafia Wars není až tak závislácká hra. Na začátku si vyberete jméno, takže už dopředu si to chce rozmyslet, jestli budete neškodný mafián s přezdívkou "Chlupatá bačkůrka" nebo drsňák typu Al Capone. Začínáte v New Yorku. Cíl hry? "Udělat" co nejvíce jobů. Ze začátku to jde fakt snadno a člověk si ani nevytvoří závislost, jako tomu může být u farmy. S rostoucími levely se otvárají nové destinace a nové možnosti, kde se vybít. Postupně se otevře cesta do Moskvy, Kuby, Bangkoku, Las Vegas a nakonec i Itálie. Ještě vývojáři ze společnosti Zynga měli takový výborný nápad, že vytvoří aplikaci MW pro mobily. Jak jsem pozdějc zjistila, né všude to funguje. Například na mém Corby o rozlišení 240x320 pixelů to prostě nerozchodím. Smůla, nashle.

Přiznám se, že i já jsem se stala, stejně jako spousta mých známých, obětí Facebooku a jeho her. Navzájem si pomáháme, posíláme dárečky (od krmení pro zvířátka přes zvířátka, stromečky, různé drobnosti až po Kalašnikovy a podobné), vyměňujeme si "žhavé novinky" ze světa facebookových her.. No není to ujetý?

1 komentář:

  1. Ujetý to je. Ale má to svoje jednoduché kouzlo, které láká mnoho puberťáků, kteří chtějí být hned hrdinové.

    OdpovědětVymazat