čtvrtek 26. května 2011

Jak se vyrábí pacient

Je to jednoduchý. Přijdete k obvoďákovi/obvoďačce, že se vám někde na těle udělal na pohled naprosto neškodnej flek a chcete jen doporučení na kožní, abyste to případně měli bez poplatku. Sestra se podívá do karty a zeptá se, kdy jste byli naposled na odběrech. Vaše odpověď, že si to pomalu už ani nepamatujete, sestru navede k tomu, aby vám s úsměvem oznámila, že pro jistotu "uděláme odběr". Po této informaci přejdete k doktorce, vysypete jí ve zkratce, co vás trápí a dostanete příslušné doporučení. Tím vaše účinkování pro danej den končí.

Tak tam jdete druhej den ráno, hladoví jak herci, protože odběry musej bejt nalačno, žejo. V čekárně sedí dalších pět lidí, jejichž věkovej průměr nejde pod 65 let. Připadáte si jak naprostí simulanti, že ve vašem věku (do 30ti let) jdete vůbec k doktorce. Oukej, odběr proběhl hladce, výsledky budou druhej den, zavolejte si.

Krevní testy jsou svině. Odhalí všechno, o čem nevíte a nejspíš ani vědět nechcete. Najednou začínáte hubnout/přibírat, aniž byste nějak extrémně změnili váš jídelníček? Tak to máte možná problém se štítnou žlázou. Bohužel, tyhlety "nemoci" nejsou typ angíny, kdy vám na tejden nasadí širokospektrální antibiotika, který vám sice zlikvidujou imunitní systém, ale za relativně krátkej čas se vám udělá líp. Tyhle nemoci vyžadují dlouhodobější léčbu a ještě delší čas pod kontrolou příslušné -ologie.

Ale co, jsou do doktoři a z něčeho žít musej. To samý farmaceutickej průmysl. Měla bych to chápat, taky mě to jednou bude živit. Snad.

Žádné komentáře:

Okomentovat